Skip to main content

Olive growing

Η ελιά είναι το σημαντικότερο καλλιεργούμενο δένδρο της Ελλάδας. Η καλλιέργεια της είναι συνυφασμένη με την παράδοση μας και γενικότερα με τον τρόπο ζωής μας (μεσογειακή διατροφή κλπ.).
Το μάθημα της ελαιοκομίας απευθύνεται τόσο σε γνώστες (επαγγελματίες και νέους αγρότες) όσο και σε νέους καλλιεργητές με όρεξη για να μάθουν τις αρχές καλλιέργειας της ελιάς. Το μάθημα περιλαμβάνει θεωρητικό (παρουσιάσεις, ασκήσεις) και πρακτικό μέρος (κλάδεμα, εμβολιασμοί) αλλά και επίσκεψη σε ελαιοτριβείο – συσκευαστήριο.

Συνοπτικά τα αντικείμενα του μαθήματος είναι:

  • Το δένδρο της ελιάς (μορφολογία – φυσιολογία) - Πολλαπλασιασμός - Εγκατάσταση ελαιώνα - Κλάδεμα - Άρδευση
  • Θρέψη – λίπανση – λιπάσματα
  • Γνώσεις εδαφολογίας – εδαφολογική ανάλυση - Φυτοπροστασία (εχθροί, ασθένειες)
  • Συγκομιδή
  • Ελαιοποίηση – ελαιοτριβείο
  • Ελαιόλαδο (παραγωγή, ποιότητα, τυποποίηση, εμπορία κλπ.) - Βιολογική καλλιέργεια - Βρώσιμη ελιά - Οικονομικά στοιχεία